S'ha acabat el bròquil expressió en català il·lustrat

S'ha acabat el bròquil

Expressió en català. S'ha acabat el bròquil
Aquesta expressió, que normalment es diu de forma concloent, vol significar que d’una certa cosa, sigui objecte, diner o vida, ja no en queda més.
Aquesta expressió que avui en dia s’ha fet tan popular vol dir que ja no queda més d’una cosa determinada i normalment una cosa molt apreciada.
L’origen el trobem en la Barcelona del segle XIX, en una fonda del carrer de la Boqueria, la Fonda Nacional, famosa perquè es podia menjar bé i molt econòmic, a més feien un bròquil que a la gent li agradava molt. A finals del segle XIX i fins ben entrat el segle XX, el Raval i el Gòtic eren plens de fondes i cadascuna tenia la seva especialitat i particularitat.
Els cambrers demanaven els plats a la cuina amb una cantarella molt especial. Per exemple: “tres de seques per un senyor que es porta el pa i de vi no en beu”. I quan un plat s’esgotava també ho feien amb cantarella: “S’ha acabat el bròquil”.
Quan van enderrocar l’edifici on era la Fonda Nacional, es va popularitzar la frase: “S’ha acabat el bròquil” perquè tothom trobava a faltar el bròquil d’aquella fonda.
https://www.magradacatalunya.cat/2018/04/15/sabeu-don-ve-lexpressio-sha-acabat-el-broquil-barcelona-segle-xix/

Als buixots ens encanten les frases incòmodes, les converses absurdes, les situacions còsmiques, els barbarismes i els silencis. No volem que es perdin les expressions de carrer, les frases fetes de tota la vida, les dites i els refranys populars. Són una manera de posar-les al dia, d'actualitzar-les i recuperar-les.

SI T'AGRADEN ELS NOSTRES DISSENYS IL·LUSTRATS, ACUDITS, FRASES FETES I EXPRESSIONS CATALANES SEGUEIX-NOS AL NOSTREinstagram els buixots INSTAGRAM O AL instagram buixots FACEBOOK I/O COMPARTEIX LES BUIXOTS A LES TEVES XARXES SOCIALS