Mots il·lustrat Greixando capgros cabot cabut cap de bou

Greixando

Capgròs, Cabot, cabut, cap de bou, renoc, cullereta o cullerot

Mot il·lustrat. És sorprenent com una cosa tan petita pugui tenir tants noms. De petit, a Banyoles, jo anava a "caçar greixandos".

El capgròs, cabot, cabut (valencià), cap de bou, renoc, cullereta o cullerot és la forma que presenten els amfibis anurs en el seu estat larvari, com la granota o la reineta.

Capgròs (català oriental central: Empordà, Berguedà, Ripollès, Plana de Vic, Barcelonès), cabot (St. Feliu de Guíxols, Alacant, Artà, Pollença, Sóller, Montnegre), cabut, cap de bou, renoc, cullereta (Pallars, Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès) o cullerot (a Tortosa, València, Fraga).
Al nord de Catalunya: capbou, cap de bou (Rosselló, Vallespir, Conflent, Empordà, Barcelonès), cap de mort (Illa, Conflent), ull de bou, papibou (al Baix Empordà), greixando (Banyoles), galamó (Vilassar de Dalt)

Cabota (Alzira), carbassuda (Selva, Empordà), corriola/curriola (Organyà, Oliana, Alt Urgell), culler (Sort, Rojals, Pallars), culleret (Montsià), culleró (a Maella), cullerola (a Biscarri), cabotí (Mallorca), calabotí (Mallorca, La Cellera de Ter), calapotí (a Mallorca, a l'Empordà i la Garrotxa), samaruc (Montsià, Amposta, Castelló de la Plana), samaroc (Maestrat), panxudeta (Tortosí).

Als buixots ens encanten les frases incòmodes, les converses absurdes, les situacions còsmiques, els barbarismes i els silencis. No volem que es perdin les expressions de carrer, les frases fetes de tota la vida, les dites i els refranys populars. Són una manera de posar-les al dia, d'actualitzar-les i recuperar-les.

SI T'AGRADEN ELS NOSTRES DISSENYS IL·LUSTRATS, ACUDITS, FRASES FETES I EXPRESSIONS CATALANES SEGUEIX-NOS AL NOSTREinstagram els buixots INSTAGRAM O AL instagram buixots FACEBOOK I/O COMPARTEIX LES BUIXOTS A LES TEVES XARXES SOCIALS